Marc Thorpe Design
LITE0054_BlackWhite.jpeg

Wall House

The wall house was designed as a private country retreat for a young manhattan couple. Located two hours north of new york city on two acres of land, the house defines the property by two over extending walls. The walls frame the private two acre outdoor area, while simultaneously composing the interior program of the house. The ground level living space of the house is oriented to the south, allowing for passive solar gain. Both the second level patio and roof are grass turf, designed to naturally insulate the home as well as reclaim lost outdoor square footage. The result is a house designed to shift the definition of context through its simulation of natural landscape. The walls act as a datum to define the relational unification of interior and exterior habitation.

Wall House 2.0.jpg